Fiets je mee? Nederlanders zijn dol op fietsen!

Het prachtige zomerweer komt er weer aan. Dat is voor veel Nederlanders een rede om de fietsroute planner erbij te pakken en op pad te gaan. De fiets is niet weg te denken uit het dagelijkse leven in Nederland. We fietsen door weer en wind en vinden dat niet altijd leuk, maar zomers als het prachtig weer is pakken we juist extra vaak de fiets.

Holland Design & Gifts fietst heel Nederland door!

De cijfers liegen er niet om

Nederland telt zo ‘n 25 miljoen fietsen waarvan inmiddels 2 miljoen elektrische fietsen en dat aantal elektrische fietsen groeit rap. Dat betekent dat elke Nederlander 1,5 fiets bezit. Fietsen in Nederland wordt helemaal ideaal gemaakt door de vele fietspaden, die Nederland telt. De totale lengte van de fietspaden in Nederland is 33.000 kilometer. Het is ook typisch Nederlands om de fiets te pakken naar je werk. In Amsterdam zijn er in de spitsuren maar liefst 72.000 fietsers onderweg. Dat is bijna twee keer zoveel fietsen als auto’s!

De geschiedenis van de fiets

Het eerste soort was de loopfiets. De loopfiets werd door de jaren heen verder ontwikkeld. In 1816 bestond de loopfiets uit een houten frame en wielen. Deze fiets woog maar liefst 22 kilo. De eerste trapfiets kwam in 1860 pas op de markt. Deze werd ook gemaakt van hout en was door de harde houten wielen zeer oncomfortabel op de onverharde wegen. De trapfiets zoals wij hem kennen in Nederland kwam pas op de markt in 1885. De wielen van deze fiets werden aangedreven via een ketting. Het werd ook wel de veiligheidsfiets genoemd.

Nederland en fietsen

In de jaren 50 maakte de trapfiets in veel landen plaats voor de auto. Ook in Nederland was dit het geval, maar door de vele ongelukken, waarbij veel kinderen het slachtoffer waren, veranderden veel Nederlanders toch van gedachten en pakten men massaal de fiets. De overheid besloot om meer ruimte te maken voor de fiets, met als resultaat aparte fietspaden met een glad oppervlakte. Fietsen werd comfortabel gemaakt. en dat resulteerde meteen in een grote gebruik van de fiets. Fietsen is onderdeel van de Nederlandse identiteit en staat symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Lees binnenkort meer over fietsen in de blog Wereld Fietsdag!

Holland Design & Gifts fiets cadeaus

Plaats een reactie!