Nederlandse taal gezegden over Pasen en Holland

De Nederlandse taal zit vol verassingen. Net zoals in andere talen hebben we vele spreekwoorden en gezegden. Het is heerlijk Pasen dit weekend, daarom geven we je graag de 5 leukste Nederlandse Paas uitdrukkingen mee om dit weekend te gebruiken en 4 mooie gezegden, die met Holland te maken hebben. Zo komt jouw weekend vast in de Nederlandse Paas sfeer!

Holland Design & Gifts wenst iedereen een prettige Pasen! Holland Design & Gifts wenst iedereen een prettige Pasen!

5 Nederlandse Paas gezegden

"Ik heb het zo druk als een kip met Pasen."
Met Pasen worden natuurlijk de eieren van de kip verstopt om vervolgens gezocht te worden door de kinderen. De kippen hebben het maar druk met het leggen van al die eieren daarom betekend, dit gezegde in de Nederlandse taal dan ook dat je het erg druk hebt.

"Als vijgen na Pasen."
Vroeger werd er 40 dagen voor de Pasen gevast. Toch was er een lijst met voedingsmiddelen, die men wel mocht eten tijdens deze vast periode. Het eten van vijgen was bijvoorbeeld wel toegestaan. Iedereen was na Pasen verzadigd van vijgen en daardoor waren vijgen na de Pasen niet meer nodig. Met dit gezegde wordt dan ook bedoeld, dat iets te laat komt en/of overbodig is.

"Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen."
De betekenis van dit gezegde in de Nederlandse taal is dat het nooit gaat gebeuren. Pinksteren valt namelijk standaard 7 weken na Pasen. Het is dan ook onmogelijk dat Pasen en Pinksteren ooit op één en dezelfde dag zullen vallen.

"Op z’n paasbest."
Vroeger was Pasen dé tijd om nieuwe kleren aan te schaffen en jezelf op te tutten. Pasen valt in de lente en daarom is het meestal al wat aardiger weer en Pasen wordt meestal samen met familie gevierd, zodat je je nieuwe zomerse kleding meteen aan iedereen kunt showen. Daar komt dan ook het gezegde paasbest in de Nederlandse taal vandaan. Het betekent dat je je nieuwste en mooiste kleding aantrekt en optut.

"Het is Pasen en Pinksteren bij hem"
Pasen en Pinksteren zijn feestdagen waarop blijde gebeurtenissen gevierd worden. Dit gezegde betekent, dat de persoon in kwestie gelukkig is en de zaken voordelig gaan.

4 uitdrukkingen in de Nederlandse taal, die verwijzen naar Holland

"God schiep de aarde, de Hollanders schiepen Holland."
Zoals bekend is, is Nederland maar een klein landje. Toch hebben we het voor elkaar gekregen om ons land te vergroten en er een volledige provincie bij te creëren. In de Nederlandse taal geeft dit gezegde dan ook aan dat Holland bekend is om zijn landwinning.

"De Hollandse meesters"
Wie kent ze niet. De beroemdste Nederlandse kunstschilders worden aangegeven met deze - inmiddels wereldwijd bekende - uitdrukking in de Nederlandse taal. Zo kennen we bijvoorbeeld Rembrandt en Van Gogh als Hollandse meesters.

"Holland op zijn smalst"
Dit gezegde verwijst in de Nederlandse taal naar de kleingeestigheid, bekrompenheid en zuinigheid van Nederlanders. Het gezegde is ontstaan door een artikel van Victor de Stuers dat in 1873 verscheen met als titel ‘Holland op zijn smalst’. In het artikel werd kritiek geuit op de verwaarlozing en de uitverkoop van het nationaal kunst bezit door de Nederlandse overheid.

"Holland is in last."
Deze uitdrukking heeft in de Nederlandse taal naar de betekenis dat er zich (kleine) problemen voordoen. Holland wordt in dit gezegde ook wel eens vervangen door een stads- of dorpsnaam om aan te geven dat er in een gemeenteproblemen voordoen.

Nederlandse taal cadeaus

Voor meer cadeau ideeën neem eens een kijkje op de Holland Design & Gifts Pinterest.

Plaats een reactie!