Vouwvazen: Ontwerpster Wanda van Riet deelt haar ideëen..

Hendrik’ verleidt je met dessins van kunstenaars als Bosch, van Gogh, Rembrandt en Marrell. Hendrik’ is vernoemd naar Hertog Hendrik, de stichter van ’s-Hertogenbosch. Wanda van Riet is de creatieve geest achter dit label en zet met haar merk een exclusieve collectie aan designer producten neer. Het favoriete ontwerp van Wanda is de opvouwbare vaas en daarvan hebben wij recent een serie nieuwe exemplaren van haar hand aan onze ruime collectie toegevoegd. Een ander model, gemakkelijk in elkaar te zetten en prachtige nieuwe dessins. Reden te meer om Wanda weer eens te vragen naar haar idee en bedoelingen.

Interview over nieuwe vouwvazen van Wanda van Riet door Holland Design & GIfts

We vielen met de deur in huis en stelden Wanda van Riet de volgende vragen over vouwvazen

Gefeliciteerd met de prachtige nieuwe serie vouwvazen. Ze hebben niet alleen een ander dessin, dan wat we van je gewend zijn, maar ook een ander model. Waarom heb je voor dit nieuwe model gekozen en hoe ben je op het idee gekomen?

Ik heb al een serie vouwvazen, die ik aan alle grote musea lever. Deze serie verkoop ik al zeven jaar met veel succes. Het werd tijd, dat er een nieuw model kwam. Ik ben een nieuw onderzoek gestart om uit te zoeken welk model goed aansluit in de bestaande collectie. Ook wilde ik graag een andere vorm, wat ook weer andere mogelijkheden brengt.

Dit nieuwe model vouwvaas is in een aantal opzichten echt anders dan je eerdere vouwvazen. Zijn er nog overeenkomsten met je originele vouwvazen? Zo ja, welke. Zo nee, waarom heb je gekozen voor het verschil?

Ja, het eerste model bestaat uit vlakken en het nieuwe model is rond. De overeenkomst is dat beide vazen gevouwen worden uit één plano vel. Voor beide vazen wordt hetzelfde materiaal gebruikt. Een andere overeenkomst is, dat mijn vouwvazen, na het vouwen, direct te vullen zijn met water. Het zijn dus geen cover-vazen, maar echte waterdichte vouwvazen (je hebt dus geen glazen potten of flessen nodig). Een verschil ten aanzien van het oude model, is dat deze net iets gemakkelijker te vouwen is.

We kennen jou als een designer, die sterk in concepten denkt. Wat is jouw concept achter deze serie vouwvazen?

Ik ben van origine een grafisch ontwerper, waardoor ik van 2D naar 3D werk. Hierdoor ontstaan verrassende producten. Ik gebruik materialen, die misschien in eerste instantie niet in een leefomgeving zouden passen. Maar door daar bijzondere ontwerpen van te maken zijn ze verrassend en opvallend.

Wat vind jij belangrijker bij jouw ontwerpen? Dat ze duurzaam en milieubewust zijn of dat ze in Nederland geproduceerd zijn? En waarom?

Beide vind ik belangrijk. Daardoor is de hele productie-keten, daar waar het kan, duurzaam. Ik werk intensief samen met Nederlandse maakbedrijven, hierdoor weet je exact wat je product is en waar het van gemaakt is.

Je lanceert deze nieuwe serie vouwvazen aan het begin van de lente. Heb je daar je planning op gebaseerd of hebben er nog andere overwegingen een rol gespeeld?

De hele productieontwikkeling besloeg bijna een jaar. Het is dan lastig om te sturen op een datum. Belangrijk is, dat het product kwaliteit heeft. Maar ik kan niet ontkennen, dat het uiteraard nu een goede tijd is voor de lancering van deze vouwvaas wanneer ik denk aan; tulpentijd, Pasen, Moederdag, etc.

Je haalt je inspiratie voor jouw ontwerpen vaak uit schilderijen van meesters uit bijvoorbeeld de Gouden Eeuw en je geeft er een eigen moderne twist aan. Waarom kies je juist voor deze periode en hoe ga je te werk?

De Meesters, die ik kies komen niet alleen uit de Gouden Eeuw. Denk ook aan de Renaissance (Jheronimus Bosch), impressionisten (Vincent van Gogh), abstracte kunst, (Piet Mondriaan). Ik ben op zoek naar de mooie verhalen, die mij inspireren in de ontwikkeling van de dessins voor de vouwvazen. Het gaat mij over de beleving, de ‘full experience’: je vouwt je eigen vaas, en vult deze met je eigen bloemen’.

Het merk Hendrik’ heeft een link met ’s-Hertogenbosch en een flink aantal van jouw ontwerpen is geïnspireerd door de schilderijen van de in Den Bosch geboren schilder Jheronimus alias Jeroen Bosch. Dat zal je vast niet zomaar doen. Wat betekent ’s-Hertogenbosch voor jou persoonlijk en voor je werk?

Ik ben van mening, dat ons verleden (ons cultureel erfgoed) betekenis en beleving geeft aan ons leven. Dat het verleden mensen over de hele wereld verbindt, inspireert en nieuwsgierig maakt. Het verleden vormt de basis voor bijzondere en nieuwe ontmoetingen en blaast oude relaties nieuw leven in. Ik geloof, dat het verleden, het heden en de toekomst mooier maakt! Deze gedachte sluit naadloos aan bij de ontwikkeling, die de stad ’s-Hertogenbosch de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Als jij het zou mogen zeggen, waar zou jij jouw nieuwe serie vouwvazen dan het liefste zien staan of wie hoop je dat jouw nieuwe serie vouwvazen zou(den) kopen? En waarom?

Mijn vouwvazen zijn gemaakt van gerecycled kunststof, tijdens het recycle-proces zijn de slechte ingrediënten, zoals pvc en weekmakers, eruitgehaald. Mijn vazen zijn dus met het oog op het milieu vervaardigd. Bedrijven, die relatiegeschenken geven, zouden ook eens aan deze vouwvazen kunnen denken. Je kunt ze geven met een prachtige bos bloemen. Het product is 'Made in Holland' en gemakkelijk te verzenden. Een aantal modellen van deze vouwvazen is verpakt in A4 envelop, dus gemakkelijk om te versturen of mee te nemen op reis. Ik zelf denk aan luchthavens in Nederland, warenhuizen.

"Ach, en een vaas met bloemen geeft altijd een positief gevoel. Het is voor iedereen geschikt."

Met welke snijbloemen vind jij jouw nieuwe serie vouwvazen het beste tot hun recht komen, en hoeveel en waarom?

Persoonlijk vind ik de Strikvaas heel goed passen bij de Nederlandse tulp. En dan natuurlijk de Delfts Blauwe NO2 met  rode Nederlandse tulpen. Maar een tak in bloei, een gemengde bos bloemen of wildboeket is net zo mooi.

Heb jij zelf thuis eigen ontwerpen, zoals de vouwvaas, in gebruik? Zo ja, welke en waarom? Zo nee, waarom niet?

Jazeker; thuis experimenteer ik met bloemen, of bijvoorbeeld met keukenkruiden. Ik onderzoek wat de vaas doet met zand en knolbloemen. Ik creëer mooie bloem orangeries.

"De mogelijkheden zijn enorm! Ook de Strikvaas met een heerlijke fles wijn erin is een fantastische combinatie."

Heb je alweer een nieuw concept of product in gedachten? Kun je een tipje van de sluier oplichten? Zo ja, in welke richting kunnen we denken? Zo nee, wat vult je agenda dan?

Ja natuurlijk. Ik ben bezig met een vouwvaas, die je op kunt hangen, geschikt voor 1 bloem, een mooie roos of een 1 mooie tulp. Meer zeg ik nog niet. Ik hoop deze begin volgend jaar op de markt te kunnen brengen.

Bedankt Wanda, dat je je gedachten met ons wilde delen. Je hebt ons weer nieuwsgierig gemaakt naar nieuw werk en hopen dat we onze lezers hebben geïnspireerd, want wij denken dat jouw vouwvazen heel leuk zijn om cadeau te krijgen en te geven.

<h2>Andere ontwerpen van het merk Hendrik’ by Wanda van Riet, die je via shop.holland.com bestelt:</h2>

Plaats een reactie!