Cadeau tradities die typisch Nederlands zijn

Het is altijd leuk om een cadeau te krijgen. En velen vinden het minstens zo leuk om een cadeau te geven. Het geven en krijgen van cadeaus is nog gebonden aan tradities. En iedere cultuur heeft zo z'n eigen cadeau tradities. In deze blog benoemen we een paar opmerkelijke Nederlandse cadeau tradities.

Holland Design & Gifts biedt inspiratie voor de leukste cadeaus. Holland Design & Gifts biedt inspiratie voor de leukste cadeaus.

Nederlandse cadeau tradities

Een van de Nederlandse cadeau tradities is om het cadeau direct uit te pakken. In veel andere culturen worden de cadeaus niet geopend in het bijzijn van de gever. Nederlanders zijn vaak nieuwsgierig naar wat er gegeven wordt en kunnen na het openen direct de gever bedanken voor het cadeau. En gevers zijn minstens zo nieuwsgierig naar wat de ontvanger van het cadeau vindt.

Dankjewel voor het diner!

Als je uitgenodigd wordt voor een diner bij iemand thuis is het een cadeau traditie om een kleinigheidje mee te nemen voor de gastheer/vrouw. Een bos bloemen of een plant is altijd welkom! Op deze manier bedank je de gastheer/vrouw voor de uitnodiging. Als je van tevoren weet dat er kinderen aanwezig zullen zijn is het een goed idee om ook een kleinigheidje mee te nemen voor de kinderen. Daar maak je jezelf populair mee!

Verjaardagscadeau op z’n Nederlands

Om een verjaardag te vieren worden er in veel culturen cadeaus gekocht voor de jarige. Wat opmerkelijk is aan de Nederlandse cadeau traditie voor verjaardagen, is dat er van tevoren aan de jarige wordt gevraagd wat hij/zij voor zijn/haar verjaardag wenst. Zo kan de gever gericht naar dit cadeau zoeken. Mocht je liever zelf een origineel cadeau uitzoeken voor de jarige dan is dit in principe ook leuk, maar wensen worden in Nederland gerust meegedeeld. Beetje hebberig zijn we dus wel!

De leukste cadeaus van Holland Design & Gifts

Een speciaal cadeau voor bijvoorbeeld een diner is een vouwvaas van Hendrik’. Het design van de vouwvazen is typisch Nederlands. De vouwvaas kan gegeven worden samen met een bos bloemen, zodat deze direct in water gezet kan worden. De gastvrouw hoeft dus niet op zoek naar een vaas of de bos bloemen tijdelijk in de verpakking in het water te zetten. De bos kan meteen worden uitgepakt en met water in de vouwvaas worden gezet. De bloemen zullen uiteindelijk verwelken, maar de vouwvaas is herbruikbaar. Ook leuk voor op kantoor.

Een ander leuk cadeau is de Long Legs kandelaar. Dit kaarsenstandaards zien eruit als vogelpoten wat een komisch effect creëert. Zeker een uniek cadeau om weg te geven. De vogelpoten zijn niet allebei hetzelfde. De ene staat recht en de ander is geknikt. Dat maakt het extra levendig. Maar zo'n gek cadeau geef je natuurlijk alleen aan iemand, die je goed kent!

Een gaaf cadeau voor een man zijn de manchetknopen met de Nachtwacht daarop afgebeeld. Absoluut een aanrader om cadeau te geven als je weet dat hij binnenkort een galadiner of feest heeft!

Een vrouw kun je een mooie schaal geven. Deze 100% zijden Bosch sjaal van Hendrik’ kan zowel nonchalant als chique gedragen worden en wordt eigenlijk door iedere vrouw - van jong tot oud - gewaardeerd als cadeau.

Neem eens een kijkje op de Holland Design & Gifts Pinterest voor meer Nederlandse cadeau ideeën!

In een volgende blog komen souvenirs voor sprekers uit het buitenland naar voren.

Plaats een reactie!