Programma Themajaar Rembrandt

Wat was de officiële opening van het Themajaar Rembrandt een succes! Als we de beelden mogen geloven, heeft prinses Beatrix genoten van de tentoonstelling in Het Mauritshuis.

Programma Rembrandtjaar Programma Rembrandtjaar

Nu het themajaar officieel geopend is, wordt het tijd om te kijken naar wat dit betekent voor het culturele programma. Want dat er veel te zien en te doen is tijdens het Rembrandtjaar is zeker!

Het programma op een rij

Waar beter het Rembrandtjaar beginnen dan in het huis waar hij woonde en werkte. Museum Het Rembrandthuis is gevestigd in de voormalige woning van de schilder en is het enige museum ter wereld dat volledig aan Rembrandt gewijd is. Dit jaar presenteert het museum maar liefst drie verschillende tentoonstellingen ter ere van het themajaar.

Van 1 februari tot 19 mei is de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network te bezoeken. Deze tentoonstelling draait om zijn sociale relaties en de rol die deze speelden in zijn leven en werk. De tweede tentoonstelling Inspired by Rembrandt is te bezoeken van 7 juni tot 1 september. Deze tentoonstelling toont naast eigen werk van Rembrandt, ook werk van tijdgenoten en hedendaagse kunstenaars, die door Rembrandt geïnspireerd zijn. De laatste tentoonstelling Laboratorium Rembrandt is te bezoeken van 21 september tot 16 februari 2020. Er wordt een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten worden blootgelegd. De tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven.

Sinds 24 november van afgelopen jaar is in het Fries Museum de tentoonstelling Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw te zien. De tentoonstelling neemt je mee op een romantisch reis naar de 17eeeuw. Je duikt in het liefdesleven van de Gouden Eeuw.

Vanaf 15 februari presenteert het Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie. Het Rijksmuseum heeft de grootste collectie Rembrandt schilderijen ter wereld. Gezien de kwetsbaarheid van sommige van de etsen en tekeningen, is het bijzonder dat de hele collectie samen getoond wordt. Het zal een heel representatief overzicht worden van zijn gehele oeuvre. Bovendien geeft de tentoonstelling Alle Rembrandts een uniek beeld van de schilder als mens en kunstenaar.

Rembrandt in zijn jonge jaren

In Museum de Lakenhal wordt vanaf 3 november 2019 een tentoonstelling gepresenteerd met de vroegste werken van Rembrandt. Je moet nog even op de tentoonstelling wachten, maar het belooft het wachten waard te zijn! In deze tentoonstelling is goed te zien hoe Rembrandt zijn talent heeft ontwikkeld en als schilder gegroeid is. Het laat de eerste tien jaar van zijn carrière zien. Rembrandt is geboren in Leiden, dus het is toepasselijk dat zijn vroegste werk terugkeert naar deze stad en tentoongesteld wordt in de Lakenhal. De tentoonstelling bestaat uit ongeveer 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen.

Check onze webshop voor mooie Rembrandt souvenirs en blijf ons dit jaar volgen, meer updates over het programma zullen volgen!

Plaats een reactie!