Nationale Tulpendag 2019 voor onze nationale bloem

Aanstaande zaterdag 19 januari is het Nationale Tulpendag 2019, de officiële aftrap voor het tulpenseizoen. Deze aftrap wordt gevierd met een grote pluktuin voor het Paleis op de Dam in Amsterdam. Nederlandse tulpenkwekers ‘planten’ zo’n 200.000 tulpen die door het publiek geplukt mogen worden.

Nationale Tulpendag 2019 Nationale Tulpendag 2019

Sinds 2012 wordt Nationale Tulpendag op deze manier gevierd op de Dam, want de bloei van onze nationale bloem mag natuurlijk niet ongemerkt blijven. Nederland is een van de belangrijkste exportlanden van tulpen en tulpenbollen, ondanks dat de bloem hier oorspronkelijk niet vandaan komt.  Al in de 17eeeuw ontstond er in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een tulpenrage. Tulpenbollen werden door de populariteit speculatieve handelswaar, waarvan de prijs een paar jaar hoger en hoger werd.

Tulpen horen in tulpenvazen

Tulpen werden een statussymbool en dat wordt bevestigd door de hoeveelheid Tulpenvazen die plots werden gemaakt. Ze werden in de 17eeeuw gemaakt in Delft en werden met Delfts Blauw of Chinees decor versierd. In 2005 kocht het Rijksmuseum twee vierkante tulpenvazen aan uit het einde van de 17de eeuw. De vazen bestaan ieder uit tien elementen en zijn bijna 160 cm hoog.

Moderne tulpenvazen in opmars

Tegenwoordig wordt er door ontwerpers een eigentijdse twist gegeven aan het ontwerp van tulpenvazen. Zoals de collectie die is ontworpen door Bas van Beek. De naar Jan van de Vaart vernoemde JVDV-A2 is sierlijk en strak, met een terugkerend pentagon motief. Jan van de Vaart is één van de meest invloedrijke Nederlandse keramisten uit de 20eeeuw. De vaas is stapelbaar, zodat je twee of drie losse vazen kan opstapelen tot één grote statige tulpenvaas. De stapel oogt zo modern, maar doet niet onder voor de traditionele hoge tulpenvazen die vroeger de tafels van de allerrijksten sierden.

Ook de JVDV-P1 is ontworpen met een terugkerend pentagon motief en stapelbaar. Deze is uitgevoerd in brons geglazuurd aardewerk. De JVDV-P2 is nog net iets strakker en simpeler van vorm. Deze tulpenvaas heeft 5 bloemisten. De collectie is geproduceerd door Cor Unum, een keramisch atelier gevestigd in De Gruyter Fabriek in Den Bosch.

Geniet van Nationale Tulpendag 2019!

Plaats een reactie!