Themajaar Rembrandt & De Gouden Eeuw

Bij een themajaar staat een bijzonder onderwerp in de schijnwerpers. Ieder jaar kiest een speciaal committee in ieder geval een en soms meer thema's. Voor het jaar 2017 was dat bijvoorbeeld het themajaar Van Gogh, vorig jaar was het het themajaar van Mondriaan en De Stijl en in 2019 verdient Rembrandt van Rijn het volgens deze commissie om als themajaar extra aandacht te krijgen.

Themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw bij shop.holland.com Themajaar Rembrandt & De Gouden Eeuw

Waarom Rembrandt in 2019 aandacht verdient en wat je zoal kunt verwachten tijdens het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw lees je in deze en de volgende blogs.

Rembrandt & De Gouden Eeuw

In 2019 is het precies 350 jaar geleden dat de meest geliefde Nederlandse meesterschilder Rembrandt van Rijn stierf. Rembrandt leefde niet alleen in een tijd van grote rijkdom, maar hij legde de gouden zeventiende eeuw ook glansrijk vast in zijn oneindig vele etsen en olieverfschilderijen. Duizende prenten, tekeningen en schilderijen liet 's werelds beroemdste kunstenaar na. En zijn kunst wordt tijdens het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw eens extra in het zonnetje gezet. Niet alleen in het Amsterdamse Rijksmuseum, maar natuurlijk ook in Rembrandts geboorteplaats Leiden en in veel meer Nederlandse plaatsen zal zijn oeuvre het middelpunt van belangstelling zijn tijdens dit bijzondere themajaar.

Over Rembrandt van Rijn

Wie kent Rembrandt eigenlijk niet?! Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Hij geldt wereldwijd als een van de grootste Europese schilders en de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Rembrandt schilderde, etste en tekende en maakte duizenden werken. Zijn stijl is barok. Erg weelderig en gedetailleerd. Vooral zijn uitstekende beheersing van het licht en het contrast maakte zijn werken bijzonder en zeer gewaardeerd. In al zijn werken vind je de scherpe contrasten van licht en donker en daarmee de dramatiek. Rembrandt overleed op 4 oktober 2669 in Amsterdam, een enorme kunstschat aan meesterwerken nalatend.

Themajaar

Tijdens het themajaar Rembrandt & De gouden Eeuw wordt Rembrandt zijn leven en nalatenschap gevierd en wordt er met tentoonstellingen door heel Nederland, van Middelburg tot Leeuwarden stilgestaan bij de welvarende Nederlandse Gouden Eeuw. Het programma rondom dit bijzondere Rembrandtjaar wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van verschillende musea en steden. Er worden onder andere tentoonstellingen georganiseerd in het Fries Museum, Museum het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum de Lakenhal en het Mauritshuis heeft de eer te mogen openen met een tentoonstelling van de gehele Rembrandt-collectie. Deze en meer tentoonstellingen zul je misschien maar een keer in je leven kunt bekijken. Daarom houden wij je graag op de hoogte van de verschillende activiteiten, die op veel verschillende plaatsen in Nederland gehouden worden vanaf de officiële opening van het themajaar op 30 januari 2019.

Officiële opening themajaar door Prinses Beatrix

Op woensdag 30 januari aanstaande vindt de officiële opening van het themajaar Rembrandt & De Gouden Eeuw plaats. Prinses Beatrix heeft de eer om het Rembrandtjaar in stijl te openen in het Mauritshuis in Den Haag. Na de officiële opening zal Beatrix als eerste de tentoonstelling van het complete werk van Rembrandt kunnen bewonderen.

Wil jij een Rembrandt thuis?

Tijdens zo'n bijzonder jaar, zijn veel mensen op zoek naar een aandenken. Een souvenir om thuis nog eens naar te kijken. Het onderwerp leent zich ook erg goed als cadeau voor een jubileum, een verjaardag, als huwelijksgeschenk of als relatiegeschenk. Daarom verzamelen wij bijzondere, mooie en praktische cadeautjes, die een leuk zijn om te krijgen en te geven. Een greep uit onze collectie Rembrandt artikelen vind je hier en meer natuurlijk in onze webshop, die we gedurende het jaar nog zullen aanvullen.

Plaats een reactie!