Over de Kunstweek en de link met design

Volgende week zaterdag begint de Nationale Kunstweek weer. Deze wordt jaarlijks in november georganiseerd door Stichting Kunstweek. Deze stichting heeft als doel het vergroten van de belangstelling voor beeldende kunst. Met name Nederlandse beeldend kunstenaars.

Over de Kunstweek en de overeenkomst met Dutch Design - Metalbird Over de Kunstweek en de overeenkomst met Dutch Design - Metalbird

Met een rijk programma aan activiteiten wordt geprobeerd de doelstelling te behalen. De Kunstweek begint met de bekendmaking van de kunstenaar van het jaar. Vervolgens wordt er een lijst gepubliceerd met de 100 meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaars. Daarnaast wordt de Galerie van Onsterfelijken gepubliceerd. Dit met de namen van de 100 meest gewaardeerde overleden Nederlandse kunstenaars. De week eindigt met de Nationale Kunstdagen. Dit is een grote kunstbeurs waar geselecteerde kunstenaars hun mooiste werken tonen.

Een groot aantal musea, kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen, kunstenaars en gemeenten biedt tijdens de Kunstweek extra activiteiten. Zoals workshops, aanbiedingen en exposities. Hierdoor kunnen kunstliefhebbers in heel Nederland een week lang van beeldende kunst kunnen genieten. Kunstliefhebbers vinden op de website van Kunstweek een overzicht van alle deelnemende locaties die te bezoeken zijn.

Kunstenaar van het jaar 2018 is Theo Jansen. Hij is vooral bekend werd met zijn strandbeesten. Sinds 1990 is hij bezig met het creëren van deze nieuwe vorm van leven. De beste ontwerpen liet hij door de computer selecteren. Zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. De beesten worden gemaakt van gele pvc buizen.

Nu ligt kunst en design in sommige opzichten dicht bij elkaar. Vooral omdat de inspiratie vaak uit dezelfde bron komt. Zo liet meubelmaker Henk Lakeman zich net als Theo Jansen inspireren door de natuur voor zijn merk Metalbird. Tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland liet hij zich door kunstenaar Phil Walters inspireren om vogelsilhouetten te maken uit cortenstaal. Terug in Nederland heeft Lakeman diverse Hollandse vogelsoorten verwerkt tot vogel decoratie. Kunst voor in de tuin! De metalen vogels van Metalbird zijn in onze webshop onder andere verkrijgbaar als uil, merel en specht.

Plaats een reactie!