Nederlandse keramiek is al eeuwen wereldberoemd

Welke Nederlandse ontwerpers werken allemaal met keramiek en wat is keramiek precies? Holland Design en Gifts vertelt het je in deze blog.

Keramiek Made in Holland Hoofdbeeld Migrating Ceramics (c) Migrating Ceramics, project van Leeuwarden-Fryslân 2018

Keramiek is een oudsher product dat vandaag de dag nog een populair is als internationaal exportproduct. Het is een begrip, een handelsmerk en erg geliefd bij het grote publiek.

Keramiek kan omschreven worden als een verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Dit met minimaal 2 grondstoffen. Het woord keramiek komt van het Griekse woord ‘keramos’, wat drinkvat of aardewerkvaas betekent. Dit werd voornamelijk gebruikt voor voorwerpen die van gebakken klei gemaakt zijn. Traditioneel is keramiek op klei gebaseerd. Er zijn veel verschillende soorten keramiek die gemaakt worden van andere klei soorten, of andere grondstoffen. Het proces is als volgt: klei wordt nadat het bewerkt, gevormd en gedroogd is gebakken tot een steenachtig materiaal genaamd: ‘keramiek’.

Keramische producten zijn uniek door de esthetische kwaliteiten en het zeer duurzame karakter. Een van de meest bekende lijn is keramiek met Delfts-Blauwe decoraties.

Ontwerper Jasmin Djerzic is een jonge designer, die met zijn designs speelsheid wil terugbrengen in het leven van volwassenen. Hij is opgegroeid in Sarajevo, Bosnië en vluchtte in 1992 naar Nederland. Daar rondde hij zijn studie aan de Kunstacademie in Breda af in 2011, wat meteen ook het startpunt was van Jasmin Djerzic Designs, gevestigd in Breda.In zijn atelier werkt Jasmin vooral met keramiek, kunststoffen en kleur. Met zijn ontwerpen wil Jasmin speelsheid terugbrengen in het leven van volwassenen. Speelgoed is dan ook één van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. De woonaccessoires van zijn hand zijn stuk voor stuk bijzondere en verrassende combinaties van speelse beleving en functionaliteit.

 Het merk ‘Royal Goedewaagen’ is een van de oudste aardewerkfabrieken van Nederland en staat voor kwaliteit en vakmanschap. Elke dag streven zij naar perfectie en creativiteit. Royal Goedewaagen is vooral bekend van de oorspronkelijke Delfts Blauw-decoraties, wat tot op de dag van vandaag nog steeds onderdeel van hun handelsmerk is. Met diverse ontwerpers maken zijn spraakmakende duurzame collecties.

Items die je in huis wilt hebben van een materiaal wat veel heeft betekend voor de Nederlandse cultuur.

 Neem de ‘My Superhero vaas’ van Jasmin Djerzic deze opvallend schuine vaas geeft je interieur een vrolijk en speels accent.
De ‘Tulpentegel” vaas van Robert Bronwasser,dit typische ‘Hollandse’ vaasje wat gemaakt is van keramiek is niet alleen bedoeld als vaasje maar ook item wat symbool staat voor de Nederlandse cultuur.
Ontwerpster Marijke Koster heeft een Delfts blauwe decoratieve Coffee-to-go beker ontworpen wat een duurzaamkarakterheeft.

 

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.