Hoe Floris Hovers tot een uniek ontwerp komt...

Knutselen, verven, timmeren, zich urenlang bezighouden met een ontwerp... De Nederlandse ontwerper Floris Hovers heeft van jongs af aan zijn fantasierijke ideeën ergens in kwijt gewild. 'Dat was mijn favoriete bezigheid: dingen bedenken en het daarna zelf maken.' En dit is de ontwerper – gelukkig - altijd blijven doen! Dit heeft hem gevormd tot wat hij nu is: een fantastische ontwerper. Zijn producten verraden een ontwerp met een ietwat naïeve, speelse benadering. Wij kennen Floris Hovers natuurlijk al lang van de speelgoed bootjes en willen graag deze ontwerper beter leren kennen. Lees daarom in dit exclusieve interview het verhaal van Floris Hovers!

Ontwerp Bottle boat speelgoed. Fotografie: Floris Hovers © Ontwerp Bottle boat speelgoed. Fotografie: Floris Hovers ©

'Mijn ontwerpen moeten leesbaar en herkenbaar zijn.'

En de Sanoma Woonaward 'Jong Talent' gaat naar... Floris Hovers! In 2011 werd de talentvolle ontwerper bekroond met deze gerenommeerde prijs. Zijn werk kreeg hiermee - volledig terecht volgens ons - een bijzondere blijk van waardering. Wij zijn benieuwd: waar komt al dit talent toch vandaan? ‘Mijn inspiratie komt uit heel veel dingen. Ik ben een groot liefhebber van speelgoed, vooral oud speelgoed.’ Naast een voorliefde voor speelgoed, put Floris inspiratie uit heel veel voorwerpen. In zijn eigen woorden: ‘Dat kunnen de kleinste dingetjes zijn.’ Voor een nieuw ontwerp haalt hij ook vaak inspiratie uit het verleden.

Inspiratiebronnen van Floris Hovers...

Aan inspiratie is bij Floris Hovers geen gebrek. Zelf is hij geboren en getogen op het platteland. 'Dit blijft me altijd fascineren en inspireren, dus daar komen vaak nieuwe ontwerpen uit voort.' Maar zijn inspiratie haalt hij niet alleen uit ons prachtige Nederland. 'Er zijn natuurlijk beurzen in het buitenland waar ik naar toe ga. Bijvoorbeeld in Milaan, Keulen of Parijs. En als ik op reis of op vakantie ben, dan kom ik soms iets tegen dat interessant zou kunnen zijn.' De combinatie van zijn interesses en achtergrond zorgen voor de meest verrassende en spannende ontwerpen.

'Dutch Design heeft een stukje humor.'

Dutch design is natuurlijk kenmerkend design en typisch Nederlands. Maar hoe kijkt Floris Hovers hier eigenlijk tegen aan? 'Nederlanders denken vaak wat vrijer. Ook houden wij Nederlanders wat minder vast aan traditie. Wat je vaak terugziet in Dutch design is een stukje humor.'
Er staat zelfs werk van Floris Hovers in het Stedelijk Museum in Amsterdam en dat is natuurlijk 'wel een heel mooi museum om je werk in terug te zien’. Toch heeft Floris Hovers de grote droom om op meerdere locaties werk te hebben hangen.

De speelgoedboot van Floris Hovers: een uniek ontwerp

Ooit een boot gezien die gemaakt is van een shampoofles? Floris Hovers heeft een bijzonder design weten te maken van dit knutselpakket. 'Het is eigenlijk ontstaan door mijn kinderen. Die zaten altijd - en zitten nog steeds - met lege shampooflessen te spelen in bad. Het idee kwam een keer samen tijdens een vakantie toen ik een bootje aan het knutselen was van karton dat ik had gevonden. Toen kwam ik op het idee om een eenvoudig bouwpakketje te maken. De shampoofles kun je weggooien of je maakt er een mooi bootje van. Ieder ontwerp is hierdoor ook uniek, want ieder bootje heeft zijn eigen shampoofles.' Wij van Holland Design & Gifts zijn fan! Jij ook?

De vraag over wat de designer in de toekomst verder wil ontwerpen, is wat lastiger. Het gaat de ontwerper erom dat hij 'zijn ei kwijt kan in een ontwerp'. Floris Hovers vindt het belangrijk dat zijn idee over kleur, verhouding en materiaal duidelijk zichtbaar is in het ontwerp. Daarnaast vindt deze Nederlandse ontwerper dat zijn voorwerpen nuttig moeten zijn voor de wereld. En wat voor moois Floris Hovers in de toekomst nog zal ontwerpen? Dat blijft voorlopig nog even een verrassing.

Begin de lente goed met deze speciale items

Na het lezen van deze blog moet je haast wel benieuwd zijn geworden naar de speelgoed bootjes van Floris Hovers. Deze bestel je natuurlijk bij Holland Design & Gifts. Maar ook de muurstickers van Susella Gorter maken ieder kind gelukkig! Floris Hovers is dol op speelgoed, zijn jouw kinderen dat ook? Ga voor de Foooty voetbal, die je kan vouwen tot talloze vormen. Ook nog eens handig, want je hebt vanaf nu altijd een opvouwbare voetbal bij je! Liever een rustiger spelletje? Het memory spel van Barbara Iweins is een ludieke manier om Amsterdam te ontdekken. Je hoeft er zelfs niet voor naar buiten! Vanuit alle hoeken op straat en in het park van Amsterdam zijn de perfecte plaatjes gefotografeerd.

Geef iemand Dutch Design als cadeau

In onze vorig blog vertelden wij hoe je je moeder dit jaar verwent op Moederdag. Maar cadeautjes kunnen natuurlijk het hele jaar door aan iedereen gegeven worden!
Verras iemand met het bijzondere Van Gogh servies, bestaande uit een karaf en een glas. En wanneer deze leeg zijn, zul je een van de meesterwerken van Van Gogh zien. Op zoek naar een stijlvolle tas als cadeau of gewoon voor jezelf? Ontwerper Isaac Monté heeft een stoere tas ontworpen van hergebruikte autogordels. Dit cadeautje kan iedereen waarderen!
Of ben jij al bekend met de beker met de grote oren? De Dombo beker uit de Gispen Home collection is een vrolijke drinkbeker met twee grote oren voor een goede grip. Een grappig, maar ook een praktisch geschenk!

Heeft het verhaal van Floris Hovers jou nieuwsgierig gemaakt naar nog meer design? Dan hebben Matthijs van Dijk en Paul Hekkert een inspirerend boek over Vision in Productdesign voor jou. Een indrukwekkende beschrijving over hoe designers een visie kunnen formuleren voor nieuwe en praktische producten. Want van Dutch design, daar krijg je natuurlijk nooit genoeg van...

Wil jij nu meer lezen over designers? Lees dan ons interview met designer Ellis Rowold.

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.