Interview Dutch Designer Robert Bronwasser: “Mijn carrière als designer is erg Stretch” – DDW17

Holland Design & Gifts, de webshop met een breed Dutch Design assortiment komt deze week weer met een speciale blog! Geen museumtips, feesten, Nederlandse tradities, tentoonstellingen, maar… een interview met de Dutch Designer Bronwasser! In de webshop zijn de musthaves van Bronwasser te vinden én hij staat op de Dutch Design Week 2017 met zijn eigen expositie! Voor ons meer dan genoeg redenen om meer over hem te weten!

Zijn passie voor design is er met de paplepel ingegoten, vertelt Robert. “Mijn vader was architect en mijn opa schilderde veel. Het was dus heel normaal bij mij thuis, dat je de hele dag bezig bent met tekenen.” Vroeger merkte Bronwasser al dat hij talent heeft. Des te leuker om te starten als ontwerper.

“Mijn positiviteit wil ik in mijn ontwerpen terug laten komen. Hierdoor is door de jaren heen de SMILE filosofie ontstaan.”

Met deze filosofie probeert Robert Bronwasser te verwoorden wat hij een goed ontwerp vindt. SMILE staat voor mijn vijf ontwerp principes: Smart, Modest, Iconic, Logical en Enjoyable. “Ik heb altijd de focus gehad om normaal te blijven in mijn designs. Ik houd er niet van om heel gekke dingen te doen omdat het maar kan als designer. Mensen moeten blij worden wanneer ze een product van jou gebruiken.” Het is niet zo dat SMILE zomaar is ontstaan, vertelt Bronwasser tijdens het interview. Deze visie is in de loop van de jaren ontwikkeld en nu staat deze centraal in al zijn ontwerpen! “Zo kan ik op een leuke manier een klant vertellen waar ik voor sta.”

"’Enjoy everyday design’ - dat is echt mijn levensmotto.”

Deze uitspraak van Bronwasser is tweedelig. “Ik heb elke dag plezier in ontwerpen, maar ook: mensen moeten plezier hebben met de ontwerpen die ik maak.” Werk en vrije tijd lopen bij Robert Bronwasser door elkaar heen, want hij vindt wat hij doet ontzettend leuk. Robert Bronwasser is nu al een tijdje gestopt met werken onder de naam SMOOL, zijn voormalige designlabel en studio. Nu werkt hij onder zijn eigen naam. Hierover vertelt Bronwasser: “Mensen willen weten waar een ontwerp vandaan komt. Dit maakt een product meteen ook persoonlijker.”

“Mijn inspiratie haal ik steeds weer uit andere plekken", aldus Dutch Designer Bronwasser.

Robert Bronwasser haalt zijn inspiratie uit plekken waar hij nog nooit is geweest. Dingen die hij eerder heeft gezien inspireren hem minder. “Die ken je dan al. Dat is niet meer verrassend.” Met name contrasten en veranderingen inspireren hem. Hoe zorgt deze top Dutch Designer voor continue vernieuwing, vragen wij ons af. “Ik heb een natuurlijke drang om te ontwerpen en dingen te verbeteren. Overal zie ik mogelijkheden voor verbetering en kansen voor nieuwe producten.” Dit blijkt ook uit de televisie die hij heeft ontworpen. “Een televisie is super saai. Het is een scherm met een zwart randje eromheen. Waarom zou het geen onderdeel van je interieur kunnen zijn?”

“Het gewone design moet niet ondergesneeuwd worden”

In 2012 is Robert Bronwasser ambassadeur geweest van de Dutch Design Week. Als hij nog een keer ambassadeur zou worden zou hij het net wat anders aanpakken. “Het leuke van de Dutch Design Week is dat er veel verschillende ontwerpers zijn met veel verschillende designs. Het is een open wereld waar alles mogelijk is. Maar aan de andere kant moeten we niet vergeten dat design ook een fiets is die goed trapt en fietst.” Bronwasser herkent Dutch Design in de alledaagse producten. Hij vindt dat design bruikbaar, betaalbaar, duurzaam en onderscheidend qua vorm moet zijn.

Stretch – het thema van DDW 2017

“Mijn carrière als designer is erg Stretch,” vertelt Dutch Designer Bronwasser ons. Ook zijn portfolio is Stretch. Kortom, het thema van de Dutch Design Week 2017 past goed bij hem. Enthousiast is Bronwasser zeker over dit thema. Het kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. “Al jaren ben ik bezig met design. Er zit dus een enorme ‘stretch’ in mijn designjaren. Verder zijn mijn designs ook heel erg 'stretch': van een gieter tot een elektrische scooter, van badkuipen tot serviezen.” Op de Dutch Design Week toont Bronwasser daarom een ontwerp waarmee hij in 1992 is afgestudeerd. Zijn afstudeerproject was een computer ontwerpen. “Toen heb ik eigenlijk een soort tablet ontworpen.” Bijzonder is het zeker om te zien dat het afstudeerproject van Robert Bronwasser ook de computer van de toekomst is geworden.

Een boodschap van Robert Bronwasser om het interview te eindigen:

“Wat ik graag wil meegeven aan de lezers van Holland Design & Gifts is dat mensen meer bewust moeten worden van wat ze kopen. We moeten weg met de wegwerpmaatschappij. Het goedkoopste is niet altijd het beste”. Tot slot wilt Robert Bronwasser graag eraan toevoegen:

“Komt allen naar de Dutch Design Week!”

Na het lezen van dit interview benieuwd geworden naar de designs? Bekijk hieronder de top ontwerpen van Dutch Designer Bronwasser die verkrijgbaar zijn bij Holland Design & Gifts!

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.