Sint en Piet; een eeuwenoude Hollandse traditie

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint... Oké, het is eigenlijk nog een beetje te vroeg om te praten over Sint en Piet maar een goede voorbereiding voor pakjesavond is natuurlijk heel belangrijk. Wij, van Holland Design & Gifts, helpen jou graag met je verlanglijstje voor te bereiden of met het verlanglijstje van je partner, familie, beste vriend of vriendin! Onze webshop staat boordevol originele geschenken van vele Dutch Designers. Voor ieder wat wils: dus neem snel een kijkje!

Sint en Piet, een eeuwenoude traditie Sint en Piet, een eeuwenoude traditie

Ieder jaar vieren alle Nederlanders weer trouw het Sinterklaasfeest met veel pepernoten, chocoladeletters, marsepein, taaitaai en, niet te vergeten, veel cadeautjes. De kinderen uit Nederland kijken het hele jaar weer uit naar het moment dat Sint en Piet met de stoomboot uit Spanje komen. De Pieten strooien met snoepgoed en er is genoeg voor ieder kind. ’s Nachts rijdt Sinterklaas op Amerigo (zijn witte schimmel), over de daken om via de schoorsteen cadeautjes in de schoenen te stoppen van de brave kinderen. Het klinkt allemaal als een sprookje waar vele kinderen in Nederland in leven, maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Heeft Sinterklaas echt bestaan?

Er bestaan verschillende verhalen over Sint en Piet. Wat hiervan de waarheid is, blijft de vraag natuurlijk. Wat zeker is, is dat Sint Nicolaas rond het jaar 270 geboren is en rond het jaar 340 is gestorven op 6 december. Hij was bisschop van Myra, een plaats in Turkije, en werd beschermheer van bakkers, zeelieden, reizigers, kooplui en scholieren. Lees snel verder voor een paar leuke feitjes over de herkomst van een aantal Sinterklaas tradities!

Sint en Piet feitjes voor op pakjesavond!

  • In de zestiende eeuw zetten wij onze schoen al bij de schoorsteen. De schoorsteen was vroeger het symbool van de verbinding tussen mensen en goden. Mensen geloofden dus dat ze contact hadden met goden en dat Sinterklaas via de schoorsteen hen beloonde met cadeaus!
  • Het Sinterklaasfeest was rond de zeventiende eeuw ook een soort Valentijnsdag. Rond 5 december verklaarden jongens hun liefde aan meisjes met een stuk marsepein. Daarom eten wij met het feest marsepein.
  • Er zijn verschillende verhalen over Zwarte Piet. Zwarte Piet zou een Ethiopische slaaf zijn geweest met de naam Piter. Dankzij de goedheiligman zou hij zijn vrijheid hebben terug gekregen, als dank wilde hij Sinterklaas als knecht dienen.
  • Nadat Sinterklaas overleden was, kwam er een herdenkingsplaats voor hem in Myra. Toen dit eeuwen later werd verwoest reisden aanhangers van Sinterklaas naar Myra om zijn stoffelijke resten veilig te stellen. De resten werden herbegraven in een speciaal gebouwde kerk in het Italiaanse Bari, dat toen een Spaanse kolonie was. Hoogstwaarschijnlijk denken wij dus daarom, dat Sinterklaas uit Spanje komt.

Begin nu al met je verlanglijstje!

Goed, 5 december klinkt nog ver weg... Maar je kan niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor dit leuke familiefeest met Sint en Piet! Want op 18 november staat de sinterklaasintocht in Dokkum al gepland. Het draait natuurlijk vooral om het samen zijn met familie, maar ook zeker gaat het om lekkernijen snoepen en cadeautjes aan elkaar geven. Denk alvast na over je verlanglijstje bij Holland Design & Gifts, dan hebben Sint en Piet genoeg tijd om hun bestelling te doen. Een ideetje: lees de blog over gezellige ‘krijg een cadeau’ spelletjes, om te spelen op 5 december. Heb je geen inspiratie voor je zusje of je dochter? Kijk dan eens bij ons populaire Blond Amsterdam servies. Voor de kleintjes hebben wij een leuke auto broodtrommel, waar jouw kind de blits mee kan maken op school. Of zoek je iets voor een volwassene? Dan bieden wij genoeg accessoires zoals sjaals, portemonnees, tassen en sierraden aan! Lees de blog over relatiegeschenken om ideeën op te doen!

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.