De kunststroming de Stijl voorbij: Gerrit Rietveld en de jaren Vijftig

Pak snel je agenda er weer bij want wij van Holland Design & Gifts hebben weer een interessante tentoonstelling om te bezoeken: ‘De Stijl voorbij Gerrit Rietveld en de jaren vijftig’. Gerrit Rietveld was een Nederlands architect en meubelontwerper en was één van de belangrijkste leden van de kunststroming de Stijl.

Kunststroming de Stijl voorbij: tentoonstelling over Gerrit Rietveld Amersfoortse Stoel - ontworpen door Gerrit Rietveld

Voor meer duidelijkheid moeten we terug in de geschiedenis naar 1917, toen het tijdschrift ‘De Stijl’ werd opgericht. Gerrit Rietveld was een Nederlands architect en meubelontwerper. Hij was samen met Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszar, Bart van der Leck, Jacobus Johannes Pieter (J.J.P.) Oud, Jan Wils, Robert van ’t Hoff en Georges Vantongerloo een van de belangrijkste leden van de Stijl. Wat wilden zij nou eigenlijk bereiken met nieuwe kunststroming de Stijl? Zij wilden de kunst een twist geven, helemaal anders! Kunst die meeging met de veranderingen in de wereld op technisch, wetenschappelijk en sociaal gebied, was hun streven.

Een meester in het spel van ruimte en licht

Goed, genoeg geschiedenis en genoeg 'de Stijl' voor nu, jullie weten nu een beetje Gerrit Rietveld ‘s achtergrond. De tentoonstelling in Amersfoort bij het rietveldpaviljoen – genaamd de Zonnehof, gaat juist over wat Rietveld na de jaren 50 heeft gecreëerd. Vanaf vandaag, 16 september 2017, is de tentoonstelling te bezichtigen tot 8 januari 2018, genoeg tijd om dus een kijkje te nemen. Bij de tentoonstelling zijn verschillende paviljoens van Rietveld te zien en worden met elkaar vergeleken. Denk aan het paviljoen in Venetië en het paviljoen in het Kruller Muller museum. Verder is een toppunt de ‘pressroom’ van UNESCO, niet de echte natuurlijk, maar wel een mooie remake. Hier is de stoel te zien die Rietveld daarvoor ontworpen heeft. Kortom, het is zeker een bezoekje waard waarbij je door middel van beeld en geluid veel te weten krijgt over Gerrit Rietveld!

Nog meer van de kunststroming de Stijl en van Rietveld bewonderen?

Maken jullie er een leuk dagje Amersfoort van? Holland Design & Gifts heeft eerder een blog geschreven over leuke tips om te doen in Amersfoort. Ga je naar deze tentoonstelling? Lees dan onze blog en maak uw dag compleet! Wilt u nog meer zien en beleven van Gerrit Rietveld? Lees dan onze blog met daarin meer informatie over de Rietveld Safari in Bergeijk! Tijdens deze safari kom je langs vele meesterwerken van de architect waar onder andere de weverij de ploeg. Koop hier je tickets voor de mega interessante safari. Holland Design & Gifts biedt mooie producten aan in de webshop in de stijl van Gerrit Rietveld. Bekijk bijvoorbeeld het boek over Nederlandse architectuur of de vaas die voor Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld is ontworpen voor het 100 jarig bestaan van de kunststroming de Stijl. Je kan ook natuurlijk een kijkje nemen op de webshop voor mooie accessoires om de blits te lopen tijdens uw dagje weg!

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.