De Stijl in de Stad Utrecht!

Holland Design & Gifts, jouw webshop voor Dutch Design, heeft de design tips en must sees van Utrecht voor je op een rijtje gezet, zodat je tijdens een stedentrip naar Utrecht zo veel mogelijk Dutch Design en De Stijl kunt bewonderen. Lees gauw verder…!

De Stijl in de Stad Utrecht - Holland Design & Gifts www.shop.holland.com

Broedplaats van De Stijl

Wist je dat de regio Utrecht & Amersfoort zich terecht de broedplaats van De Stijl mag noemen? Vier van de belangrijkste kunstenaars van deze stroming zijn hier geboren, namelijk Piet Mondriaan (Amersfoort, 1872), Bart van der Leck (Utrecht, 1876), Theo van Doesburg (Utrecht, 1883) en niet te vergeten Gerrit Rietveld (Utrecht, 1888). De oprichter van De Stijl, Theo van Doesburg, was een echte Utrechter. Van Doesburg zorgde, samen met zijn Utrechtse en Amersfoortse collega’s voor een ingrijpende omslag in de kunst. Klassieke kunstuitingen maakten plaats voor minimalisme, geometrie en primair kleurgebruik. Sinds die omslag is deze kunststroming nog duidelijk voelbaar in de regio Utrecht & Amersfoort.

De Stijl is everywhere

Vooral tijdens dit jaar ‘100 jaar De Stijl’, met als thema ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’, biedt Utrecht een prachtig programma vol kunst afkomstig vanuit en beïnvloed door De Stijl. Het project ‘De Stijl in de Stad’ brengt een ode aan deze kunststroming door kunstwerken tentoon te stellen in openbare en publieke ruimtes. Zie je in je omgeving ook opvallende invloeden van de Stijl? Maak dan een foto, gebruik de #DeStijlisEverywhere op Instagram maak kans op leuke prijzen! Voor het gehele programma, klik hier.

Highlights in Utrecht

Rietveld wandeling
De Rietveld wandeling neemt je mee langs verscheidene ‘Rietveld’ plekken in Utrecht. Laat je meenemen terug in de tijd naar het geboortehuis van Rietveld, zijn werkplaats, het huizenblok op de Erasmuslaan en uiteraard het welbekende Rietveld Schröderhuis.

Het Rietveld Schröderhuis is er eentje, die je absoluut niet mag missen. Het huis is in 1924 geheel ontworpen door Rietveld, maar is daarnaast ook nog eens door hem ingericht. Het is dan ook geen wonder, dat dit huis op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een echt icoon van Nederland!

Download hier de enige échte Rietveld kaart!

Fietsroute langs het geboorteland van De Stijl
Ga je liever fietsen dan wandelen? VVV Nederland heeft een stadsgids samengesteld om een inspirerende fietstocht af te leggen langs de architectonische highlights van Rietveld en andere grote werken uit de moderne kunst!

Woon je niet in de buurt van Utrecht, maar wel van Eindhoven, en wil je de uitingen van De Stijl bewonderen? Lees dan onze vorige blog. Of ga op Rietveld safari in Bergeijk!

Heb jij Stijl? Wij hebben een stijlvol aanbod aan Dutch Design!

Scoor een waardevol souvenir, een cadeau om te schenken voor een jubileum of verjaardag of verwen jezelf en haal een Dutch Design woon- of mode accessoire in huis geïnspireerd door De Stijl!

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.