Molens als inspiratiebron: bezoek de Nationale Molendag

Hollandse molens zijn voor buitenlandse toeristen en expats in Nederland, naast tulpen en kaas, het icoon van Nederland. Nederlanders vinden dit soms wat suf, maar je zou deze unieke gebouwen Dutch Design kunnen noemen. Veel Nederlandse ontwerpers laten zich dan ook inspireren door deze typisch Nederlandse ‘architectuur’. Niet gek, aangezien er in Nederland meer dan 1000 molens staan. Aankomend weekend is het dé kans om zelf de molens van binnen te zien, tijdens de Nationale Molendag.

Molens - Molen Hollandsche Waaren - Nationale Molendag: bekijk de typisch Nederlandse molen Schaal met molen van Hollandsche Waaren

Molens bekijken tijdens de Nationale Molendag

Ruim 900 molens kun je op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei door het gehele land bekijken. De molens zijn open voor publiek. De monumenten zullen deze dag ook echt draaien en/of malen. Voor kinderen worden er ook activiteiten georganiseerd, waaronder het bakken van pannenkoeken en vele spelletjes. Zondag kan je ook je moeder meenemen voor Moederdag om  een fietstocht te maken langs verschillende molens. Voor meer informatie over de Nationale Molendag 2017 klik hier.

Typisch Nederlandse molen

De typisch Nederlandse molen is wereldberoemd. Ondanks dat windmolens ook op veel andere plekken ter wereld voorkomen, staat Nederland hier vooral om bekend. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van de poldermolens. Deze molens zorgen er door middel van wind voor, dat water van een lagergelegen niveau naar een hoger niveau wordt gebracht. Hoewel sommige molens nog steeds gebruikt worden om de waterstand in de polder te regelen, is de molen tegenwoordig vooral nog in gebruik voor het malen van granen.

Duidelijke design kenmerken

Naast de bijzondere maaltechniek, die in de molen is verwerkt voor de praktische toepassing, heeft de molen duidelijke design kenmerken, die herkenbaar worden toegepast. Ontwerpers maken hier gebruik van. Door de grote wieken toe te passen binnen het werk wordt een product herkenbaar Nederlands. Een mooi voorbeeld hiervan is de toepassing van de molen in de schaal van Hollandsche Waaren. Een miniatuur molentje is midden in deze schaal geplaatst. Het molentje heeft draaiende wieken en staat als het ware in het water.

Geïnteresseerd in het verhaal achter het mooie keramiek van Hollandsche Waaren? Lees dan hier ons interview met Anne-Marie Jetten, de ontwerper van Hollandsche Waaren.

Typisch Nederlandse producten met de molen als stijlicoon

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.