Kuikens, lammetjes, hazen, tulpen en eieren met Pasen!

Pasen is naast Kerstmis het belangrijkste christelijke feest dat uitbundig wordt gevierd. Christenen vieren dat Jezus is opgestaan uit zijn dood. Hij is niet dood, hij is weer tot leven gekomen. De datum voor het Paasfeest ligt vast. Het wordt altijd in de lente, de eerste zondag na volle maand gevierd. Maar waarom vieren we Pasen eigenlijk met hazen, konijnen, kuikens en eieren?


Paaseieren met Pasen

Pasen, lente en nieuw leven

Tijdens de lente ontwaakt de natuur na een winterslaap. Er is veel nieuw leven. Bomen, planten en bloemen openen bladeren en bloesems. Ook bij de dieren dartelen jonkies rond zoals lammetjes en kuikentjes. De kuikens kruipen uit hun ei en de bloemen schieten uit hun bol.

Paashaas eieren zoeken

In het voorjaar, vanaf maart, zitten de hazen achter elkaar aan. Mannetjes gaan op zoek naar hun vrouwtje om te paren. Vroeger verstopten boeren eieren in de grond op hun akkers. Eieren stonden voor vruchtbaarheid en de boeren geloofden dat als ze eieren verstopten dat ze dan een betere oogst zouden krijgen. Met wat fantasie werd de link gelegd tussen hazen en eieren verstoppen en zo ontstond er een mooi verhaal.

Chocolade eitjes en Paas brunch

Veel tradities rond Pasen zijn afgeleid van de lente. De winter en de koude dagen zijn voorbij. Het wordt weer licht na de donkere dagen. Vroeger teerde men in de winter in. Men was somber. Om weer wat aan te sterken en vrolijk te worden werd het chocolade eitje bedacht. Een voedzame lekkernij, dat ook een stukje praktische was om te verstoppen. Het verstoppen van de eieren wordt tegenwoordig gewoon thuis, binnen of in de tuin, door opa en oma of de ouders gedaan. Het is heel gebruikelijk dat alle gezinsleden thuis zijn of dat de familie wordt opgezocht. Na het zoeken van de eieren gezellig samen aan tafel. Met een gekookte eitje, eitje tik, een boterlam en lekkere brood met spijs. We vieren een nieuw begin met veel gezelligheid.

Leuke gadgets voor Pasen

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.