Hollandsche Waaren: eigenwijze interpretatie van De Stijl

Nederlands keramiek is hot! Dit kenmerkende - veelal Delfts blauw - aardewerk wordt door vele ontwerpers nieuw leven ingeblazen. Tijdens ons interview met Anne-Marie Jetten praten wij over haar label en de invloed van de kunststroming De Stijl op haar ontwerpen. Haar label heeft de fascinerende naam Hollandsche Waaren. Hollandse symbolen en elementen vertaalt Anne-Marie naar de tegenwoordige tijd. Haar ontwerpen zijn “een nieuw souvenir met een knipoog naar de bekende beeldtaal van Nederland”.

Anne-Marie Jetten van Hollandsche Waaren Anne-Marie Jetten van Hollandsche Waaren

Opgebloeide liefde voor De Stijl: ‘form follows function’

Anne-Marie Jetten ontwikkelt onder de naam Hollandsche Waaren Nederlands keramiek. De collectie van Hollandsche Waaren bestaat uit eigenwijze producten, die gebaseerd zijn op elementen waar Nederland bekend om staat. Tijdens haar studie Productvormgeving aan de HKU is de wereldberoemde kunststroming De Stijl besproken. Tijdens haar kunstgeschiedenislessen werd aan de hand van de ZigZag stoel van Rietveld De Stijl uitgelegd. “Mijn liefde voor eenvoudige vormgeving, rechte lijnen en de 'form follows function' is toen ontstaan.” Anne-Marie was onder de indruk van dit moderne ontwerp, terwijl het al in 1918 ontworpen is. Anne-Marie vertelt ons: “Vooral het kleurgebruik, de eenvoudige vormgeving en het gebruik van rechte latten sprak mij erg aan”.

 

Hollandsche Waaren taartplateau
Splash Taartplateau 

De vernieuwende gedachte van De Stijl

De Stijl staat bekend als een vernieuwende kunst. Anne-Marie Jetten beschouwt Rietveld zelfs als een pionier in haar werkveld. In haar ogen speelde Rietveld in op sociale veranderingen. Rietveld probeerde met zijn stoel antwoord te geven op veranderingen in ambachtelijke productieprocessen. Ambachtelijk vervaardigde producten vindt Anne-Marie erg belangrijk.

De Stijl geconserveerd in het Nederlands keramiek van Hollandsche Waaren

De Stijl beïnvloedt Anne-Marie’s ontwerpen nog steeds. Zij hecht waarde aan het conserveren van dit Nederlandse erfgoed. Met Hollandsche Waaren probeert ze dit terug te koppelen naar haar hedendaagse ontwerpen. Momenteel is zij zelfs bezig met een nieuwe serie keramiek die “een vleugje” van De Stijl mee krijgen. Door de toevoeging van het bekende primaire kleurgebruik krijgen Delfts blauwe elementen een extra accent. Een goed voorbeeld zijn onderstaande beker. Dit is het eerste product van Hollandsche Waaren en sindsdien niet meer weg te denken uit de collectie. Steel de show met deze prachtige kopjes!

 

Hollandsche Waaren beker
Beker Blauw

De Stijl & Dutch Design beiden functionele kunststromingen

Anne-Marie Jetten vindt het geweldig dat zowel De Stijl als Dutch Design uit Nederland afkomstig zijn. Zij ziet duidelijke overeenkomsten tussen deze twee wereldberoemde kunststromingen. “Ontwerpers van nu kijken, net als toen, naar de essentie van het product, een stuk minimalisme waar deze voor dient te staan. Het criterium voor een goed functionerend ontwerp is heden ten dage nog steeds te vergelijken met een van de belangrijkste opvattingen van De Stijl: het moet toegankelijk zijn voor een breed publiek.”

Den Haag gehuld in de primaire kleuren van De Stijl

Anne-Marie is woonachtig in Den Haag. In deze stad zijn veel gebouwen ‘aangekleed’ in De Stijl: “met rode, blauwe en gele vlakken ingekaderd in zwarte lijnen”. Dit kleurt niet alleen het stadshuis, maar ook simpele bouwschuttingen in de straat. Anne-Marie is enthousiast over de aanwezigheid van De Stijl in Den Haag. “Als je door de stad fietst word je steeds verrast door gebouwen die in de primaire kleuren zijn gehuld!” Wij raden iedereen dan ook zeker aan om hier een kijkje te nemen!

Al eerder schreven we een artikel over een uitjes ter ere van het themajaar 'Van Mondriaan tot Dutch Design'. Loop in de voetstappen van Rietveld in Utrecht of ruik de heerlijke tulpen van Keukenhof!

Wil je ook prachtig Nederlands keramiek op je eettafel?

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.