Nederlandse traditie: Carnaval 2017

Komend weekend gaat het los. Nederland viert Carnaval. Een Nederlandse katholieke traditie, die vooral onder de rivieren uitbundig wordt gevierd.

Carnaval
Foto: Bookingbrabant.nl

Waar komt de traditie van Carnaval vandaan

Carnaval begon als een religieus Christelijk eetfestijn op de laatste dag voor het vasten. We gingen vroeger 40 dagen vasten ter herdenking van de vastendagen van Jezus volgens het Nieuwe Testament. Langzaam veranderde het eetfestijn in een uitbundig feest, dat in eerste instantie niet werd gewaardeerd. Maar het lukte niet om het feest in te tomen, daarom besloot de kerk om ook Carnaval - net als het 'heidense midwinterfeest' dat in Kerstmis werd omgedoopt, in een katholieke traditie om te zetten.

Feesttraditie

Carnaval zet het leven in sommige Nederlandse plaatsen letterlijk en figuurlijk een paar dagen flink op z'n kop. Maatschappelijke rollen worden genegeerd of zelfs omgedraaid en onze normen en waarden laten we flink vieren. Iedere stad heeft een andere naam en zijn eigen prins. Iedereen is vermomd en er wordt op een luidruchtige ludieke manier gefeest. Met optochten van potsierlijk versierde praalwagens gevolgd door hordes uitbundig verkleedde mensen. De horeca wordt overspoeld met hossende vermomde feestgangers en het bier vloeit rijkelijk. Door de vermomming voelen de feestgangers zich vrij om zich te buiten te gaan en eens flink de bloemetjes buiten te zetten. Eens lekker helemaal los gaan en doen wat je anders niet zou durven is ook wel eens lekker, toch!?

Carnaval 2017 in Nederland

Officieel start het feesten op zondag en duurt tot en met dinsdag, maar in veel plaatsen begint het Carnaval op de laatste schooldag voor de vakantie. Tijdens deze paar feestdagen is alles mal en bont. Gekkigheid en uitgesproken kleuren sieren de straten. Op dinsdagavond stipt om 0.00 uur stopt het feesten als eerbetoon aan de religieuze traditie van het vasten van vroeger. Vanaf aanstaande zondag 26 februari tot en met dinsdag 28 februari 2017 kleuren de straten van veel dorpen weer bont.

In eenzelfde uitbundige sfeer

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.