Nederlandse traditie: Vreugdevuur om het jaar mee af te sluiten

De jaarwisseling komt er bijna aan. Heb je nog geen plannen? Dan is het zeker een aanrader om de jaarlijkse traditie in Scheveningen bij te wonen. Dit is het Vreugdevuur om de jaarwisseling te vieren.

vreugdevuur-schevingen-2015-the-pride-of-holland-opbouw-nieuwjaarsvuur-1

Foto: Jean Paul Opperman

Strijd om het bouwen van het hoogste vreugdevuur

Op 31 december om 00.00 uur wordt de vuurstapel aangestoken om de jaarwisseling te vieren. Dit vindt plaats op het Noorderstrand in Scheveningen en wordt georganiseerd door het Nationale Erfgoed Vreugdevuur Scheveningen. Direct na de kerst wordt al gestart met het opbouwen van het vreugdevuur. Hierbij wordt er een strijd aangegaan met Duindorp om het hoogste en grootste vreugdevuur te bouwen. Dit is inmiddels een oude Nederlandse traditie. De winnaar krijgt de titel ‘hoogste vreugdevuur van Nederland’. Beide enorm grote vreugdevuren worden tegelijk aangestoken.

Wereldrecord grootste ter wereld

Vorig jaar haalde het vreugdevuur een hoogte van 33,42 meter en een volume van 8696m3.
Dit was een officieel wereldrecord dat ook is aangemeld bij Guinness World Records. We zijn benieuwd of dit record in 2016 wordt overtroffen.

Van oude lokale traditie naar internationale bekendheid

De oude lokale traditie in Scheveningen heeft inmiddels door alle ontwikkelingen internationale bekendheid gekregen. Dit komt vooral, doordat over de gehele wereld vuurwerk wordt gebruikt om de jaarwisseling te vieren. Maar juist het Nederlandse ontwerp van de vuurstapel in combinatie met vuurwerk is uniek. Afgelopen jaar kwamen er meer dan 125.000 bezoekers uit binnen- en buitenland het spektakel bekijken. En de internationale media is bereikt zoals CNN.

Ontstaan van deze Nederlandse traditie

Vroeger werd er al bij veel feestelijke momenten in Scheveningen een fikkie gestookt op het strand. Wanneer de vreugdevuren rondom de jaarwisseling zijn gestart is niet exact bekend. Waarschijnlijk begon dit rond de introductie van de kerstboom in 1850. De vreugdevuren waren eerst gemaakt van oude kerstbomen. Momenteel wordt de hoogste stapel opgebouwd uit vele pallets. Kijk hier voor meer informatie.

Creëer je eigen vreugdevuur thuis in het klein met de Draken Vuurkorf

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.