Nederlandse tradities en de magie van Kerstmis

Kerstmis staat voor de deur en dat betekent Nederlandse tradities. Veel van ons hebben gisteren en vandaag de inkopen gedaan voor de brunch,lunch of het diner en natuurlijk voor de cadeaus of cadeautjes. Sommige staan vandaag al in de keuken, anderen mogen genieten van wat ze wordt gepresenteerd. Gezellig eten met familie of vrienden. En waar heb je het dan over? We geven je wat tips voor gesprekstof.

Nederlandse tradities Foto; Eindhovens Dagblad

Kerstmis

Volgens de Nederlandse tradities van het christelijke geloof vieren we tijdens Kerstmis de geboorte van Jezus met een mis. (Kerst = Christus). Inmiddels heeft de manier waarop wij Kerstmis vieren niets meer te maken met het Christelijke geloof. Vooral de uitbundigheid met kaarsen, lichtjes, cadeautjes en het rijkelijk nuttigen van eten en drinken is ooit zelfs heidens genoemd en verboden geweest. Maar het verbod werd al snel weer opgeheven.

Nederlandse tradities: Sinterklaas staat model

Al sinds de 13e eeuw vieren wij in Nederland Sinterklaas. Sinterklaas was een bisschop, die veel goeds had gedaan en daarom na zijn overlijden heilig werd verklaard. Sint Nicolaas is lange tijd in West Europa de meest aanbeden beschermheilige, die cadeautjes gaf aan kinderen. Meestal in een schoen. De traditie van Sinterklaas vieren, is door emigranten meegenomen naar andere delen van de wereld, maar kreeg geen grote aanhang. Wel stond Sinterklaas met zijn witte baard, rode gewaad en rode muts model voor een tekening van de kerstman voor het merk Coca Cola en zo kwam het beeld, dat wij vandaag de dag nog van de kerstman hebben, via een advertentie in 1930 wereldwijd tot leven.

Kerstcadeaus in je sok

Het ophangen van een sok aan de schoorsteen is eigenlijk afgekeken van het zetten van de schoen met Sinterklaas. De schoen werd gevuld met lekkers voor het paard van Sinterklaas en in ruil voor het lekkers kregen de kinderen een cadeautje in hun schoen. Hoe de schoen veranderde in een sok komt van het verhaal van een arme man, die geen bruidsschat voor zijn dochters had. Sinterklaas zou geld door de schoorsteen gegooid hebben, dat terecht kwam in kousen die bij het vuur te drogen hingen.

Kerstballen stammen af van heksenballen

De kerstbal stamt uit de tijd van het midwinterfeest. Men hing toen glimmende objecten op om kwade geesten en heksen te verjagen. Alles wat spiegelde zou de geesten bang maken en mensen geloofden dat ze veilig waren als ze spiegelende en glanzende dingen ophingen. In 1831 werd de eerste bal van glas geblazen in de Vogezen. Deze eerste kerstbal was een glazen bal met een metalen laagje in de binnenkant. Door het metalen laagje keek je niet meer door de bal heen, maar reflecteerde de bal en krijg hij een mooie glans.

Kaarsen en lichtjes

Het idee om de kerstboom te verlichten is bedacht door Maarten Luther met de bedoeling kinderen aan de geboorte van Jezus te herinneren. Jezus bracht licht in de wereld. Er werden ook kaarsen voor het raam geplaatst om de geest van Christus in huis te halen en iedere zondag werd er een kaars aangestoken om de geboorte van Jezus te vieren. Met de komst van led-verlichting ging de wereld helemaal los en wordt er wereldwijd gestreden om de eer en een plaats in de top van meeste en mooiste kerstverlichting.

Poëzie en gesprekstof

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.