Dutch Design Award Biesbosch museum Werkendam

Het verbouwde Biesbosch museum in Werkendam is inmiddels verschillende keren in de prijzen gevallen met zijn bijzondere design. Een van de bekendste architectuurwebsites in de wereld “ArchDaily” heeft het Biesbosmuseum genomineerd tot het gebouw van het Jaar 2016. Maar dit is niet de enige nominatie geweest. In 2016 viel het gebouw maar liefst drie keer in de prijzen bij de Architizer Awards 2016. Zowel in de categorie museum, architectuur als landschap. Recent heeft het ook de Dutch Design Awards 2016 gewonnen.

Biesbosch museum werkendam
Bron foto: zilvermeeuw.nl

Gerenoveerd Biesbosch museum

Het Biesbosch museum is niet nieuwgebouwd maar juist gerenoveerd. Er is besloten te renoveren, omdat de sloop van het museum niet duurzaam is. De architect Marco Vermeulen heeft juist gekozen om het gebouw in stand te houden en te verbinden met de omgeving.

Biesbosch museum gaat charmant op in het landschap

Volgens de jury van de Dutch Design Awards is het toenemende aantal bezoekers een bewijs voor een gelukte ingreep van Studio Marco Vermeulen. "Met beperkte middelen," schrijft de jury, "is het de architecten gelukt een nieuw Biesbosch museum neer te zetten dat op charmante wijze opgaat in het landschap.”

Kunst verrijkt het Biesbosch museum

Er is veel te doen bij het museum. Tot en met 11 december 2016 kunnen bezoekers er nog de kunstwerken van 6 kunstenaars bekijken. De kunstenaars zijn allemaal Nederlands, een ervan is een Slowaakse kunstenaar, die in Amsterdam woont en werkt. Uitgangspunt voor deze eerste grote tentoonstelling is de relatie tussen mens en natuur in een tijd waarin de natuur onder enorme druk staat, maar niets van haar aantrekkingskracht en betekenis voor ons heeft verloren. Naast het bekijken van de architectuur en de kunstobjecten is het Biesbosch museum natuurlijk vooral leuk om te bezoeken vanwege de aandacht voor het beschermde natuurgebied “de Biesbos”.

Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbos (officiele naam is Biesbosch) ligt in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het is een moerasgebied dat ligt tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer. Het gebied is een zoetwater getijdengebied met kreken en wilgenvloedbossen en daarbij behorende flora en fauna. Sinds 1949 heeft dit gebied de status van nationaal park gekregen en heet het officieel Nationaal Park De Biesbosch.

 

Meer Dutch design & Nature

Plaats een reactie!

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.